Študenti pripravili farebné, chutné a voňavé inšpirácie

09.12.2008 Kežmarok

Kežmarok 9. decembra (TASR) - Farebné, chutné a voňavé inšpirácie na vianočný stôl ponúkajú študenti Hotelovej akadémie Otta Brucknera v Kežmarku na trojdňovom podujatí, ktoré sa začalo dnes napoludnie pod názvom Gastrodni.
Studené misy, cukrovinky, medovníčky, vyrezávané ovocie, ale aj sviatočne upravené tabule s rôznou tematikou prilákali do priestorov školy už v prvý deň viac ako 600 návštevníkov. Pri pohľade na pätnásť slávnostných tabúľ sa len ťažko rozhodovali, ktorá z nich je najkrajšia. Napríklad budúci barmani sa vrátili k úspešnej reprezentácii na svetovom stretnutí v Portoriku. Zdenka Haučinová a Veronika Tertáľová s ďalšími žiačkami z tretej A triedy sa rozhodli upraviť tabuľu na stretnutie pestovateľov citrusových plodov. Tomu zodpovedala aj farebná úprava stola a doplnkov. \"Citrusy majú nezastupiteľné miesto v gastronómii. Pripravujú sa z nich rôzne šaláty, omáčky, pridávajú sa k jedlám z rýb, hydiny, zveriny a iného mäsa. Šťava z citróna má široké uplatnenie pri príprave miešaných nápojov, \" zdôvodnila výber témy Haučinová.
Ďalšia skupinka mladých ľudí sa rozhodla vzdať hold záchranárom a pripravila slávnostný stôl v typických farbách. Ich súperi sa inšpirovali nedávnou návštevou britského kráľovského páru na Slovensku či nástupom eura.
Okrem domácich študentov sa predstavili aj ich kolegovia z Českej republiky. Ladislav Petr z družobnej školy v Bzenci na Morave tvoril pod dohľadom učiteľky odborného výcviku cukrárov Libuše Malářovej kvetinové kreácie, ktoré pôsobili ako malé umelecké diela. Viacerí návštevníci si ich mýlili s ozdobami zo skla. \"Je to ťahaný alebo liaty karamel, teda uvarený cukor s vodou a škrobovým sirupom, s malým množstvom kyseliny vínnej. Vytvorí sa hmota, ktorá sa tvaruje za tepla pod lampou. Môže byť biela so strieborným nádychom alebo farebná, ak sa pridá cukrárenská farba. Je to umelecké cukrárstvo, \" priblížila technológiu pedagogička. Dodala, že takéto kreácie sú vhodné na slávnostné múčniky, napríklad na svadobné torty.
 

Vyberte región